lørdag den 6. december 2014

6. december - Julen dengang og nu

Billede af min allerførste jul - min mor der sidder med mig (far tager billedet) og søster der sidder i kanten i lyserød undertrøje og pakker gaver ud.

Jeg vil lige starte med endnu engang at sige tak til Jeanette for at jeg kan deltage i denne Jule Blog Challenge - det gør at jeg er lidt mere "tvunget" til at skrive indlæg, og dermed får jeg også øvet mig mere i det - TAK for det!

Nu til dagens emne, der er: Julen dengang og nu. Da jeg var barn betød julen ALT, og det er der sådanset ikke blevet ændret på, men når man har det psykisk skidt kan det være svært at komme i julestemning og nyde tiden. Jeg har altid set frem til julen med stor forventning og glæde. Det har altid været den måned i året hvor der skete noget godt. Vores forældre var lidt mere tvungen til at være "glade" og derfor blev det ikke til så mange skænderier i julen. Dejligt! Samt at julen også er min fars favorit (er lidt fars pige, ifølge mig selv i hvert fald) - det er der han får lov at "shine"! Han har altid været den i familien der lavede den bedste julemad, og derfor har der også været (gengangere) familiemedlemmer der har holdt jul sammen med os i min barndom (onkel Basse samt mine bedsteforældre), samt at vi tit stod for julefrokoster/sammenkomster (imens de stadig blev holdt). 

Hans risalamande (som var gårsdagens hovedemne ;)) var også populær hos min, nu afdøde, onkel og derfor fik han mulighed for at "være noget" for andre. Det er i hvert fald det jeg husker meget tilbage på. Jeg kan huske hvordan hans humør lyste op i julen og han gjorde meget ud af at gøre det bedste for mig og min søster. Hans "lysshow" i form at uendeligt mange lys kæder, der fik elmåleren til at overophede - hans nisselandsby med lys huse, som jeg altid har elsket! - samt hans overlækre julemad - i form af kalkun, brunede kartofler, SOVSEN, den hjemmelavede rødkål, risalamande og klejnerne. Han er mit indbegreb af en god jul - der er INGEN som ham der kan gøre julen speciel!

Jeg husker tydeligt tilbage på min barndoms jul, som værende fyldt med julepynt, lyskæder, mad og guf, samt en far med et smittende julehumør. Derudover kan jeg huske at vi i folkeskolen pyntede op til jul i klasseværelset - på klippe-klistre-dag (som sikkert er afskaffet!) - og det er faktisk december måned i folkeskolen jeg ser tilbage på med størst glæde (når det er folkeskolerelateret altså!). Vores klasselærer gik meget op i jul og havde en "nisse-dukke" vi skiftedes til at have med hjemme (og skrev dagbog over hvad den havde oplevet), samt at hun lod os lave juledekorationer (som drengene brændte af i frikvartererne, samt røg gran i papirs-rullede-cigaretter). Derudover læste hun altid den samme julebog for os, som jeg desværre har glemt hvad hedder, da den var god. 

På mit nuværende uddannelses sted gør de ikke særlig meget ud af julen, men der er næste torsdag gratis æbleskiver og gløgg i kantinen, så der skal jeg ned og frådse! Derudover forsøger folk i klassen hvert år at stable en julefrokost på benene, men folk har aldrig penge til det og det ender i druk, så der er jeg ikke med.

Julekalendrene fra tv har altid betydet meget for mig, og dem der var og er mine favoritter selv den dag idag er: Trolderiks Julekalender (havde ham som dukke - han er sgu lidt skræmmende, ik?), Nissebanden i Grønland, Alletiders jul (nisse, julemand osv.), Bamses Julerejse, Absalons Julehemmelighed, Jesus og Josefine, Jul i Valhal, Krummernes Jul, Jul i juleland og Skibet i Skilteskoven. Jeg fik også dem med Pyrus på VHS, og de blev genset selv om sommeren, så som i kan forstå har julen altid været speciel for mig. Min kæreste ved også at han altid kan gøre mig glad med en julefilm eller et juleafsnit af en tv-serie, næsten lige meget hvad det er for noget. ;)

Juleaften var gaverne altid noget mindre end mine klassekammeraters (derfor sagde jeg altid at jeg ikke kunne huske hvad jeg havde fået, når jeg blev spurgt), da de var noget rigere end os. Men de gamle har altid gjort hvad de kunne for at vi fik noget vi ønskede os. Er nu meget glad for jeg ikke er vokset op i gaveræs, så værdsætter man mere de ting man får.

Idag er julen hos os mere afslappet - maden er centrum og det samme er hyggen. Så der bliver nok ikke gjort større nummer ud af det, før end der kommer børnebørn til, så tror jeg de gamle går i selsving, men det får vi se til den tid. ;) Jeg ved i hvert fald at jeg vil gøre mit til at mine børn får samme gode minder fra julen, som jeg selv har fået - eller bedre om muligt!

Her er et afsnit af julekalenderen - Trolderiks Julekalender - han er sgu lidt skræmmende, hahahaha ;) Det vækker minder og er ren nostalgi!

2 kommentarer:

 1. Jeg havde helt glemt Trolderik.. Han var altså noget specielt engang.. :D
  Men ja, lidt mere skræmmende i dag.. ha ha

  Hvor er det dejligt at du kan li' at være med.. Jeg elsker at læse med hos alle som deltager.. Det er så fedt når man kan lave noget sammen. :D

  Jeg synes det er grænseoverskridende med den her jule blog challenge, for så skal man skrive det som er aftalt.. Jeg er normalt ikke så god til den slags, men det går okay..

  Det er vildt hyggeligt at se gamle billeder, tror faktisk ikke der findes noget af mig som lille.. må lige spørge min mor.. :D

  Knus <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er heller ikke super til det med et fast emne - men jeg prøver! ;) Er glad for du læser med!

   Det er hyggeligt med billeder fra man var barn. Selvom jeg ikke kan huske en dyt af det der er derpå ;)

   Slet